Wednesday, December 22, 2010

Profile Picture Facebook yang Menakjubkan dan Awesome





Ok kawan2.. tu profile picture baru saya.. so ramai org tanyer camna nak buat macam tu.TAPI YANG NI UNTUK PROFILE PICTURE YANG BARU, boleh check kat sini. So saya nak kongsi kat sini cara dan tutorial nak wat bende ni yang PALING MUDAH skali. Basically nak wat bende ni ade 2 cara. Satu cara tu korang buat manual dengan pakai Photoshop/ GIMP crop picture tu ikut size frame dia.. tapi kalau cara yang mudah ialah kita pakai Application kat bawah nih. Pilih je mane2 salah satu



Macam saya, saya gunakan application yang ni http://apps.facebook.com/pimpmyprofileapp/



Dalam kes saya, saya edit dulu gambar saya tu dengan photoshop dan letakkan name Abi Aiman Bin Ayoub tuh. lepas letak name tuh baru saya upload ke application pimpmyprofileapp .
Tapi kalau korang tanak ada name tuh, nak letak picture je. BOleh upload je terus tanpa perlu edit pakai photoshop pon.






 OK. skang korang upload picture yang korang nak jadikan profile pic... lepas tu dia akan jadi macam ni

SO bile da jadi macam ni, korang adjust la kedudukan gambar tu ikut selera masing2... cara nak adjust tu leh drag dan scroll up and down untuk zoom gambar tuh. Lepas da puas hati ngan kedudukan gambar tuh.. klik button DONE




Lepas da klik button done dia akan loading dan kuar message macam kat atas tuh. So korang klik kat GO TO THIS PHOTO tu supaya korang leh set profile pic korang.


OK skang korang nampak kat kat situ.. click make profile picture. tadaaaaaaaaaaaa da siap... Jadilah hasilnya seperti di bawah nih



Peringatan:
Kalau kawan korang ada tag gambar yang baru, gambar tu akan replace gambar profile pic korang nih. So apa korang leh buat remove tag name korang kat gambar kawan korang letak tu ataupon kalau gambar tu penting.. korang leh remove tag kat gambar profile picture korang tu dan retag balik supaya dia jadi yang latest. tu je... 

Begitulah tutorial yang semudah ABC dan 123. Sekian selamat mencuba

15 comments:

penaberkala said...

abi, ni utk layout baru fb ko?

AaBa said...

Penaberkala : yap untuk layout baru

darkbatman said...

nk try skg jugakk.

AaBa said...

Darkbatman : elok gak try.... up to date.. hehe

intan said...

ahha..
bagus bagus..
sat nak p try gak ;p

diana a.k.a melon said...

owh..baru ku kenal y bername AaBa..hehe..sesaje melawat kamu..nice blog entries though..

azureEn said...

cooL gile owh yang pasal profile pic nie.. tapi saya degiL.. tamo tukar profile baru.. tak suke >__< so tak leyh buat =P

AaBa said...

Azureen : heheh tak tukar pon xpe.. sebab ade org lagi prefer profile lama kan.. lagi selesa.. hehe.. ikut taste masing2... ade pros and cons.. tp siyes profile lama lagi best kan.. huhu

Aida Awie said...

wow..nice!
nanti nak cuba buat juga!

Ain Zulaikha said...

terasa jgk nak cuba, tapi kan tak suka dengan profile dia yang baru... hehe

AaBa said...

Ain : hehehe kalau rase nak up to date.. leh ah try... tp rasenya profile lama lagi best pakai.. hehe

hestyrezyuda said...

waa... bagus ni.. suka..suka.suka.. tp...

saya adalah orang yang malas untuk membuatnye... hahahahahaha

AaBa said...

hestyrezyuda : heheheh maybe bende ni leh membantu.. semudah abc.. huhu

cek chun said...

kena try nih. dasat..hehe

luna Q jimat said...

waa..nk try jugak.. :D

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...