Friday, April 20, 2012

Penjelasan Kemalangan Proton Preve di Lebuhraya DUKE

Sudah lama Tenangsudey tak update blog, hari ini rasa tertarik dengan penyebaran gambar kemalangan pertama Proton Preve.


Ramai orang duk kalut nak sebarkan gambar untuk tunjukkan kelemahan kereta tempatan dan secara khususnya kelemahan Proton. Ya BETUL!!!! memang banyak kelemahan, tapi tak salahkan kalau kita ambil tahu dengan lebih detail apa punca kemalangannya.


Sumber gambar from Lowyatt








Menurut sumber dari  FUNTASTICKO


"Kejadian berlaku di leburaya DUKE, susur keluar ke Sentul. Menurut sumber yang dipercayai, kereta ini dipandu oleh SA showroom Sentul dengan kelajuan 120 kmh namun ketika cuba mengelakkan sebuah kereta lain, kereta ini terlanggar pembahagi jalan dan terkena bahagian tayar mengakibatkan kereta tersebut melambung.

Ketika kereta ini mendarat, hentakan yang kuat menyebabkan tie-rod nya patah. Ini bermakna ia tiada kena mengena dengan defect parts dari Proton."


Tidak dinafikan proton mungkin ada kelemahan, tapi tidaklah wajar untuk kita membenci dan hanya lihat kelemahan Proton semata-mata tanpa kira aspek lain. Mungkin dengan berlakunya kelemangan sebegini, Proton akan meningkatkan lagi kualiti bahan dan juga finishing pemasangan  kereta buatannya.

Tak salah kalau ambil tahu kelemahan kereta buatan tempatan.. tapi yang salahnya kalau duk main ambil kelemahan sahaja tanpa ambil tahu sebab apa sebenarnya terjadi... Dalam keadaan laju dan accident, what do you expect from a car below RM 100 000? You expect it to deliver like RM 100 000 car? Nak murah, tapi nak kualiti macam mahal? susah la bro. bukak company sendiri la :P

Harap, kita tidaklah kelam kabut sangat nak tunjukkan kelemahan Proton semata-mata. Tenanglah sikit dan cari info.

Tenangsudey.......

14 comments:

Rozuan Ismail said...

kadang2 pemandu tu bawak laju sgt, kalau beli kete mahal pon kalau bawak tak hati2 hancur jugak kete tuh

Anonymous said...

PM najib pernah berkata,harga proton boleh lebh murah dr yg sekarg..

Anonymous said...

TP KERETA LUAR XMAHAL PON..MURAH LAGI.TAHAN BERTAHUN2

Anonymous said...

PROTIN (PROTON) mengingat kan aku kepada masalah POWER Windows...

Syauqi Fadeli said...

im nt expect preve is like rm100k car, but perkara yg buat terasa sgt bila tringat time promosi tu, mcm serba lengkap.. bukan perbandingan yg dinilai, tp kejujuran dlm janji demi quality yg maksima bersesuaian dgn keadaan.. ini pendapat je lah, mgkin ada reason lain yg aku xpnah tahu, klu ada yg tahu tu, cepat2 lah update blog.. hehe :) peace~

Muhammad Razif said...

cuba test kat honda city ke , vios ke , forte ke ... agak2 dpt landing mcm preve tak ? silap2 mau guling2 lg ..

Anonymous said...

ramai gak antara korang yang kutuk2 ni mmg pakai jugak kete proton. sebab harga kete proton murah kan, kete lain korang tak mampu beli. tapi betul ke kete proton murah? kalu cukai tak tinggi atau takde langsung, korang pakai tak kete proton?

Anonymous said...

murah tak lah murah sangat.....
baru 120kmj..
bayangkan kami budak muda yang bawak laju how?
kereta malaysia emmm pakai baru 6 bulan semua goyang macam2 bunyik boleh dengar....

Anonymous said...

hang bdk2 muda bwk laju2 sapa suruh.. spttnya selaku budak muda yg masih x nyanyuk dan x sampai 10 tahun ambik lesen mesti hang masih igt lagi simbol2 time ujian berkomputer kat JPJ..

kalao nak bwk laju jugak beli la BMW, McLaren atau Buggati Veyron. Kalau xdak duit naik proton 90km/h sudah.

RahsiaSocialBookmarking.com said...

adeh... blm ape2 dh dpt bad reputation... tapi color kete tu mmg smart...

p/s: Bakal menggegarkan dunia blogger pada 30 April 2012: RahsiaSocialBookmarking.com
Rahsia menjana RM45,000 dari laman komuniti!!

Anonymous said...

Kita selaku rakyat Malaysia patut berbangga dengan pencapaian negara kita yang kecil tetapi kita mampu mengeluarkan kereta sendiri. Biarlah proton dan perodua membuat RND untuk meningkatkan kualiti kereta nasional. Sila beri komen yang positif dan bukan mengutuk pencapaian kereta kita.

Anonymous said...

erm.. kereta luar tu harga 100K sbb tax mahal. kalau nak kira, hage asal cuma 60-70K jeee.. tapi body cantik, smart jee.. kereta nasional, tax takdak, kenapa perlu mahal2, harga sama macam kereta luar yg ada tax tuu? plus, problem tak pernah habis dengan proton ni. huhu..

Anonymous said...

bro, sape kate kete proton n perodua x kene tax? ce tunjuk fact sket.

MAA state that every car under 1.8l will have 75% duty excise + 10% sales tax.

lg satu, kalo kete mahal camne skali pon, kalo accident, mesti rosak punye:
http://1.bp.blogspot.com/_wekRpCfMbvY/TQ0S2vmq-YI/AAAAAAAAAWQ/uXj3JCw5cPo/s1600/Lamborghini-crash.jpg

just for your information

peace ya..

Anonymous said...

AKU RASE BAIK LETAK NAMA PROTON PRENYEK!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...