Sunday, September 9, 2012

Cara Register Graduate Engineer dengan BEM Step by step dengan Gambar

"Any person who wants to take up employment as an engineer must be registered as a Graduate Engineer with BEM. BEM recognises the experience gained by an engineering graduate only after he has registered as a Graduate Engineer. As such, it is prudent for an engineering graduate to register as a Graduate Engineer at the very beginning of his engineering career."  

1. Baca info pasal registration untuk graduate engineer dengan BEM dekat http://www.bem.org.my/v3/app_graduate.html

2. Buka MyBEM Online Registration System

3. Register as new applicant.

4. Isikan semua borang dan info yang diperlukan

5. Buat online payment kepada Lembaga Jurutera Malaysia - Jurutera Siswazah.  Contoh kalau Cimbclicks login > Bill Payment > Via Deposit Acc > Full Payee > Government Agencies > Lembaga Jurutera Malaysia - Graduate Engineer



6. Lepas selesai semua, anda akan dapat lihat semua status completed macam di bawah. Jangan lupa untuk print completed form A dan checklist untuk diposkan kepada pendaftar jurutera siswazah 2 minggu daripada tarikh  pendaftaran online.



7. Status payment lepas beberapa hari juga boleh disemak


8. Selepas selesai register online, sila print form A yang telah diisi online, lepas tu hantarkan sekali dengan transcript, degree and IC yang telah disahkan oleh jurutera professional or dikenali sebagai Ir. Hantarkan kepada :

Pendaftar Jurutera Siswazah,
Board of Engineers Malaysia
Tingkat 17
Ibu Pejabat JKR
Jalan Sultan Salahuddin
50580 Kuala Lumpur


9. Status permohonan anda boleh disemak dari semasa ke semasa seperti berikut. 


10. Tadaaaa siap la.. senang je.. Tenangsudey :)-


27 comments:

muhammad imran ali said...

salam nak tanya. kalau pegawai A boleh sahkan tak salinan sijil2

TenangSudey said...

imran : kene jurutera profesional gak

kupt Hidayah said...

nak tanye,, contoh la kan, salinan transcript n ic semua tuh kite fax je kat Ir yg kite kenal, then dia bg blk pun secara fax, means cop tuh dah tak x nmpak ori dh kn,,boleh diterima tak agk2 cmtu dgn BEM? kire sah x copy tu?

malaysiaboleh said...

salam. saya stuck kat payment. saya menggunakan cimbclicks.saya dah pergi macam saudara tunjukkan tapi stuck kat registration number. registration number apa yang perlu saya masukkan?

Anonymous said...

apekah registration number?? wuaaa... anyone? help please...

TenangSudey said...

malaysiaboleh and anon: Kan masa register ada dia kasik registration no boleh refer kat gambar last skali tu.... ada summary registration details

TenangSudey said...

Kupt Hidayah : Rasenya tak boleh.. kene salinan dengan cop asal bukan fotokopi..

kupt Hidayah said...

0ooo.. yeke.. ok,, btw Thanks a lot ,, naseb baik x hantar lg.. hehe :)

Anonymous said...

Hi, i wonder where can i get the registration number? Mine seems to put GE- only, no number after that. Thanks, appreciate if you could respond ASAP as the application has to be submitted within 4 weeks. Thank you again :)

TenangSudey said...

Anon : awal2 mmg GE je lepas da selesai register sume baru dapat number GE yang final

Anonymous said...

Terima kaseh TenangSudey.blogspot Kerana berkongsi ilmu dalam menerangkan cara2 register BEM.. Agar Hidup kamu dipenuhi dgn ilmu yang bermanfaat dan diberikan rezeki yang mencurah2.. amin.. Tq.. :).

Nur Hanisah Adnan said...

hii..nk tye, sy try nk register, tp die ckp ic dh ade dlm database..knape yer.??cmne sy nk dpatkn butir2 untuk login.??

Anonymous said...



My web blog - debt solutions

dayangko saidatul said...

Salam..kalau dh summit tpi nk betulkan balik tahun pengajian boleh ke

Dammy Lowbat said...

Salam..cmne nak tahu tarikh ic dikluarkan dan tmpt dikluarkan?

azam said...

Macamana nak tgk reg no?,nak bayar bank in tak jumpa reg no

pka said...

Assalamualaikum..saya ada problem dengan registration number jugak. Nak complete register without payment macam mana ye..seems kena complete all info about payment first baru boleh submit..tapi nak bayar kena ada registration number pulak. tolong guide boleh? TQ~!

labu said...

nk dftar,tp form ckap no ic dh ada dlam database.
klik forgot password,nk no ge.cek2 emel xde pun.huhu tulun tulunn

prinCess zeneL said...

labu : kau call bem terus settle. aku pun sama pernah hadapi masalah mcm kau.xdpt email pun.

Unknown said...

nak tanya.. untuk this 3 things ni (transcript, degree, IC), yang kena cop from Ir. tu salinan or yang asal?

Shalihin Yusof said...

salam, nak tanya..dekat mane kita boleh dapatkan cop IR trsebut?? boleh x bagi contoh pejabat2 kerajaan yg boleh kite refer utk dptkan cop IR ni..terima kasih

Iwan said...

Selepas saya buat blunder, baru saya faham. Ok camni, penghantaran dokumen yang 4 weeks tu adalah lepas tekan butang "SUBMIT" dalam bahagian declaration tu. Before that, it just means you have account that you can update. And for cop IR tu, boleh try mintak Pejabat Jurutera Daerah, and try tanya jika ada jurutera professional di Pejabat tersebut. Kalau ada, cakap nak dapatkan pengesahan Dokumen untuk pendaftaran graduate engineer dari professional engineer (Ir). Kalau pejabat tu tak ada, pergi TNB tanya, mesti ada yang ada IR.

Adik Mad said...

salam, nak tanya.. klu transkrip matrik xattached skali lepas x permohonan BEM ni?

Anonymous said...

assalamualaikum dan salam sejahtera. nak tanya yg part bayaran kalau guna internet banking perlu attached sekali ke bukti pembayaran untuk submit documents dekat BEM ni?

Unknown said...

kalau saya nak buat bayaran dengan cek atau draft bank kena buat macam mana? Sebab saya tiada online banking.

Ben Azri said...

salam, nk tanya sikit, kalau skrang tgh tahun akhir, boleh dftar tak? tkpown kena tunggu hbis bljar dluu

siti nur said...

kena tunggu dapat transkrip official dulu. means lepas konvo la baru boleh daftar

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...