Monday, February 14, 2011

Hakikat Hari Kekasih, Anda Sanggup?


Apabila menjelang je 14 Februari tiap2 tahun, orang akan sibuk nak sambut Hari Kekasih, tak kira Islam ke bukan Islam, masing2 nak tunjuk tahu menghargai kekasih masing-masing tanpa ambil tahu sejarah hari kekasih.

Versi 1

Ia diraikan sempena memperingati paderi Kristian bernama Pedro St. Valentino. Dia aktif menyebarkan agama Kristian pada zaman pemerintahan Rom yang pada masa itu diperintah Claudius II. Raja Rom ini memenjarakan orang Kristian kerana mereka mengamalkan agama yang bertentangan dengan agama kuno Romawi. Oleh kerana Valentine salah seorang penyebar agama Kristian, dia ditangkap dan diseksa di dalam penjara.

Namun sepanjang di dalam penjara pun, Valentine tetap sebarkan agama Kristian kepada banduan-banduan. Raja Rom mengetahui kegiatan Valentine dan memerintah Valentine dihukum bunuh pada 14 Februari. Lantaran itu, orang Kristian memandang mulia kepada Valentino kerana kesanggupan mengorbankan nyawa kerana kepercayaan, kecintaannya terhadap syiar agama Nasrani iaitu agama Kristian. Malah sehingga mereka menyamakan Valentino seperti Nabi Isa.

Sumber-sumber menyatakan, ketika St. Valentine dalam penjara, beliau jatuh cinta pada anak seorang pegawai penjara. Kesalahan ini menyebabkan beliau boleh dibunuh, tetapi sebelum itu Raja Claudius II memberi kepadanya pilihan, sama ada meninggalkan agama Kristian yang dianutinya atau menerima hukuman bunuh. Beliau rela dibunuh, tetapi sebelum itu beliau sempat menulis surat cinta kepada gadis tersebut dengan menurunkan tanda tangan From your valentine (Daripada Valentinemu).

Sejak peristiwa itu, orang Kristian mengambil sempena 14 Februari pada setiap tahun untuk merayakan hari kasih sayang bagi memperingati hari kematian St. Valentine, paderi kesayangan mereka.

Versi 2

St. Valentine dibunuh kerana mengahwinkan ramai pemuda secara rahsia sedangkan undang-undang Rom pada ketika itu menghalang pemuda-pemudanya berkahwin dan berkeluarga. Mereka dikerahkan untuk menjadi tentera sahaja. Perbuatan ini mendatangkan kemarahan Raja Rom dan ditangkap dan dijatuhkan hukuman gantung pada 14 Februari 269 Masihi.

Versi 3

Ia dirayakan sempena kejatuhan Islam di Cordova, Sepanyol. St. Valentine merupakan orang yang memainkan peranan penting dalam usaha menjatuhkan kerajaan Islam pada masa itu.

Dengan jasanya itu, Valentine dianggap sebagai kekasih rakyat. 14 Februari 1492 adalah tarikh kejatuhan Islam di Sepanyol dan dianggap pada hari itu hari kasih sayang kerana mereka menganggap Islam adalah agama yang zalim.

Bayangkan kalau kita meraikan hari ini, sudah tentu ia menandakan kita sendiri merayakan kejatuhan agama Islam itu.


Apakah kesan menyambut Hari Kekasih?
Walau apa pun versi yang kita rujuk, ternyata sambutan Hari Kekasih bertentangan dengan ajaran agama kita. Justeru bagi mengelak kemurkaan Allah, eloklah kita menjauhinya. Jangan kata pak imam ke, tok bilal ke, kalau dah berdua-duaan, pasti akan wujud orang ketiga, inikan kita yang iman pun sekangkang kera. Sebab tu lah, kita dilarang hampiri zina. Usah kata buat zina, hampiri pun sudah dilarang.Jikalau kita perasan, beberapa sambutan akan berkait dengan sambutan hari kekasih ini kalau kita betul2 menghayati dan membuktikan tanda cinta dengan cara yang salah. Maka akan adalah sambutan-sambutan seperti di bawah

“ Jika anda meniduri kekasih pada 14hb Februari (hari kekasih), kekasih anda akan memberi berita baik pada 10 Mei (hari ibu) dan anda akan mempunyai anak pada 14hb November (hari kanak-kanak sedunia). Jika di lihat pada aspek perubatan, anda dinasihatkan jangan cuba perkara ni pada semua kekasih anda kerana anda akan mendapat berita buruk pada 1hb Disember (hari Aids sedunia)”
 Reminder : Esok (12 Rabiulawal 1432 atau 15/11/2011) hari jadi kekasih Allah, insan agung yang paling terpengaruh di dunia, Nabi Muhammad S.A.W
Kalau masih ada yang terasa nak sambut juga Valentine's Day ini, mungkin kene fikir-fikir balik larat ke nak sambut banyak lagi sambutan lepas2 tu?
Jadi, renung-renungkan dan selamat beramal. Jika anda rasa ini berguna, maka kongsilah, agar sama-sama kita beringat dan berpesan ke arah kebaikan.

2 comments:

Unknown said...

Say No to Valentine Day!

ardinihumaira said...

ya.. sambut hari kekasih Allah besok...
salam maulidur rasul!

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...