Wednesday, June 20, 2012

Tips Structured Interview (SI) atau Panduan Temuduga

Akhir-akhir ini dapat banyak messages dari sahabat2 bertanyakan tips untuk structured interview or interview la generally.

Actually agak sibuk akhir2 ini, tapi tidak mahu menghampakan orang bertanya, jadi saya postkan di sini, agar dapat menjadi rujukan sahabat2 yang lain. Saya bukanlah bagus sangat, namun inilah sekadar sedikit perkongsian.

Before interview. Make sure dah ready dengan:
1) Pengalaman waktu intern
Ini penting untuk pengalaman kita dalam industri. Apa yang boleh kita sumbangkan dan apa pemahaman kita terhadap industri yang kita mahu ceburi. Kemungkinan besar juga ada sumbangan sedara/sedari yang berguna semasa intern yang boleh berikan added value kepada permohonan anda.

2) Final Year Project (FYP) + Engineering Team Project (ETP)
Good example how you manage project or task given. How you manage challenges? knowing nothing about something, yet you still can deliver it.

For me, 2 benda ni sangatlah penting dan cukup untuk senjata kita berperang dalam interview ni. Jangan nak cari yang benda2 luar biasa. Just amik apa yang ada pada diri, improvise dan sharpen je. Insya Allah, ada rezeki takkan ke mana. Buat yang terbaik, selebihnya urusan Allah.

Structured Interview boleh dibahagikan kepada 3 bahagian:
1) Study Case
2) Competency 
3) Role play

1) Study Case
Korang akan dapat satu petikan dalam satu muka surat or dua muka surat. Apa yang penting kat sini, fahamkan dan extract key points dari petikan ini. Kat sini time management sangatlah penting. Contohnya korang diberikan masa selama 30 min untuk hadamkan dan analisis petikan tu, selalunya orang akan spend 30 min tu dengan sempurnakan isi2 dia dan baca petikan ulang2 dan sibuk nak amik point banyak2 tanpa ade persediaan untuk deliver dengan flawless.

Cara yang terbaik jika diberikan 30 min ialah:
10 min baca dan fahamkan.
10 min tulis point penting.
10 min REHEARSAL n challenge your point. 
SO bila kite present, kita da yakin n tahu apa nak jawab.

Ramai orang kantoi untuk deliver dengan baik sebab takda part rehearsal sebelum present tuh, akhirnya point yang bagus2 tak dapat deliver or elaborate dengan baik, akhirnya message tak sampai, presentation tak menarik, orang pon tak berkenan nak dengar apa yang kita nak sampaikan. Akhirnya, sampaikan salam boleh balik awal :). So make sure korang rehearsal dlu before present tuh, for sure la korang boleh punye. Korang ni kan hebat2.


2) Competency
Part ni lebih kepada nak tahu character or pengalaman kita handle masalah. Contohnya good problem solver ke. Just pick la pape event or experience korang yg menunjukkan character yang diperlukan tu. Please elaborate something yang korang pernah buat n logik, bukannya mereka-reka benda yang korang tak pernah buat, sebab benda ni nak tahu korang pernah buat or tak n macam mana je. Bukan nak tengok kehebatan korang kelentong. For example, dia mintak korang tunjukkan character korang ni good problem solver. So apa susah? Just amikla satu masalah masa buat FYP ke, masa intern ke, yang korang selesaikan. Takpon masalah dalam leadership ke,
                i)Tunjukkan apa masalahnya, 
                ii) Cara penyelesaiannya 
                iii) Kesan/ impak 


3) Role Play
Part ni korang akan dapat la kad untuk role play tu. Dia akan bagitahu apa role korang. PAHAMKAN betul2 apa role tu. Kalau role sebagai sales manager/ marketing manager, imagine betul2 situasi tu, janganlah sales manager, tapi gaya respon mcm pembeli je.

Untuk part ni, korang tackle ROOT cause setiap masalah yang diberikan dan BUKANNYa main kasik je punca masalah yang BUKAN signifikan/ penting terhadap masalah yang melanda. Diorang akan provoke, bakar dan attack korang untuk tengok kredibiliti korang untuk role yg dimainkan korang. Yang paling penting kat sini janganlah kelam kabut gundah gulana, Tenang je jawab soalan2 tu dengan sentimen untuk membantu secara bersunguh-sungguh. Tunjukkan passion dalam nak selesaikan masalah tu dan bukan semata-mata berikan penyelesaian.

Kalau tak mampu, kita tanak dengar perkataaan tak mampu tu, tapi kita nak tahu macam mana anda akan berushaa untuk mampukan, give a duration or target, we dont want people just keep talking without facts n figures. This is for executives position, NOT a non executive position. So treat it 'executively'.

Begitulah seimbas lalu, apa yang dapat dikongsi dalam masa terhad yang ada dengan komitmen pada kerja. Harap sedikit sebanyak dapat membantu sedara-sedari. Jika ada kemusykilan atau nak minta komen atau nasihat pasal CV leh email kat abiaiman.ayoub@gmail.com.

 Good Luck untuk pencarian kerja sedara/sedari.

Terima kasih.


Thursday, October 27, 2011

Guideline How to Register with Board of Engineer Malaysia (BEM)?

As requested by many friends, these are the information about the registration for graduate engineer with BEM, all can be done online with the certified true copy document from Professional Engineer or who has titile Ir. All the certified document need to be put in pdf format and uploaded at BEM website. Details as below :


INTRODUCTION


Any person who wants to take up employment as an engineer must be registered as a Graduate Engineer with BEM. BEM recognises the experience gained by an engineering graduate only after he has registered as a Graduate Engineer. As such, it is prudent for an engineering graduate to register as a Graduate Engineer at the very beginning of his engineering career.

 REQUIREMENTS
The recognised academic qualification for registration as a Graduate Engineer with BEM includes the following:
    • An engineering degree accredited/recognised by EAC, BEM available in an approved list maintained by EAC, BEM.
    • For degree which is not recognised (e.g. 3 years programme) need to be top up with a master degree by instruction from accredited university. For further details, check Requirement to be Registered in Electrical Engineering.
 BRANCHES OF ENGINEERING


For graduate registration, the candidate will be placed in the branch as stated in his basic degree certificate.


 PROCEDURE FOR REGISTRATION
  1. All application shall be made through MyBEM Online Registration System or manually using Form A.
  2. Registration fee of RM50.00 is compulsory for each and every candidate who wish to apply.
  3. All applicant need to submit the following supporting documents;
    • Copy of Identification Card (NRIC)/MyKad.
    • Certified True Copy of Degree.
    • Certified True Copy of Full Official Transcript or Details of Course and Subject Taken (from first year to final year).
    • Certified True Copy of Diploma\Matriculation and Full Transcript (if related)
  4. The certified copy of the degree certificate from a foreign university which is not in the English language shall be accompanied by a translation of it in Bahasa Melayu or English.
  5. If the branch majored in by the applicant is not stated in the degree certificate or degree scroll, the applicant is required to enclose details of the subjects taken during his course. This is to enable BEM to determine the branch based on the course content and/or by reference to relevant professional bodies.
  6. Every document submitted must be certified as a true copy by a Professional Engineer who is registered with BEM.
  7. Completed copy of Form A shall be submitted within 4 weeks from the date of application.
  8. Upon approval, a certificate of Graduate Engineer registration (Form C) will be issued.
 STEPS TO REGISTER ONLINE



  STEPS TO REGISTER ONLINE
  (NEW APPLICATION AS GRADUATE ENGINEER)
  STEPS TO REGISTER ONLINE
  (FOR REGISTERED GRADUATE ENGINEERS)


 
 
Original source : Website Board of Engineer Malaysia (BEM)

Friday, September 23, 2011

Confirmation of the Convocation 2011 has been Extended to 28/9/2011

Dear Graduates,
 
Reminder on the Confirmation of the Convocation 2011 Attendance. Please be informed that the period of confirmation has been extended to 28th September 2011. We noticed that most of the Graduates has missed the STEPS 2: Confirmation of Graduate Attendance & Making Payment.
 
 
Please follow below THREE (3) STEPS on confirming your attendance to the Convocation 2011:
 
STEPS 1: Graduates Details Verification
To log in to the http://www.utp.edu.my/dinner2011/ and perform your Graduates Details Verification
Click Confirm & Submit button should there is no correction on your Graduate Personal Details.
If there is any correction to be done, please click the Edit & Update button to make correction on your details then once done please Confirm & Submit.
cid:image002.png@01CC79DB.30647370
 
 
 
STEPS 2: Confirmation of Graduate Attendance & Making Payment
Please re-log in to the http://www.utp.edu.my/dinner2011/ and perform your Attendance Confirmation.
Please update your confirmation status and please Save before you can proceed with the next step.
After making the relevant payment, please attached the proof of payment (must be in *.jpeg / *.gif format)
Please complete all the necessary and please click Final Update button once done.
cid:image008.png@01CC79E0.EB5B0DB0
cid:image010.jpg@01CC79E3.B7509370
cid:image011.jpg@01CC79E3.B7509370
cid:image012.jpg@01CC79E3.B7509370
 
 
STEPS 3: To print out your Graduate Tracer Study & Graduation Confirmation Slip.
Take note that the Graduate Tracer Study will be activated starting 3rd October.
Please re-log in to the http://www.utp.edu.my/dinner2011/ after 6th October 2011.
Please ensure that your 2011 Convocation Attendance Status is stated as Confirmed then please scroll to the bottom of the page to Print out the whole slip.
Should your status is still Pending after three (3) working days of submission, please do not hesitate to contact me.
cid:image013.png@01CC79E2.02814DA0
 
รจ  Please scroll to the bottom of the page and print out the whole slip.
cid:image014.jpg@01CC79E3.B7509370
Thank you,
for Registry
 
From: Siti Zubaidah Bt Jerai (REGISTRAR/UTP)
Sent: Sunday, 18 September, 2011 15:25
Subject: 11th Universiti Teknologi PETRONAS Convocation Ceremony
Dear Graduates,
 
Congratulations on your graduation. On behalf of the University, we cordially invite you to attend the 11th Universiti Teknologi PETRONAS Convocation Ceremony and the activities organized in conjunction with the 11th Convocation Ceremony.
The Convocation Ceremony will be held on Sunday, 16th October 2011 with TWO (2) sessions (morning and afternoon). The details will be finalized according to programs. Kindly visit the convocation process and procedure from the official 11th UTP Convocation Ceremony website.
Further details on the Convocation Ceremony, please visit the website  www.utp.edu.my/convo2011

Or kalau tak paham sangat dengan instruction atas, boleh refer simple instruction from TenangSudey kat sini

Apa Korang kene buat untuk confirm attendance ke Convocation 2011?

1. Mula2 korang bukak web ni  http://www.utp.edu.my/dinner2011/








2. Pastu korang pilih la nak gi dinner or tak. Kalau nak pegi dinner total bayar RM 230 (dinner + convo + alumni). Kalau tanak gi dinner RM 170 ( alumni + convo)


3. Orait dah buat pilihan tuh. Boleh la buat transaction. Nak mudah pakai la Online banking  dan bank in ke UTP CIMB Bank Account (no 0809 0004124 054 - INSTITUTE OF TECHNOLOGY PETRONAS SDN BHD). 

Tapi kalau tanak pakai online banking. Ini senarai cara2 yang korang boleh guna.
  a) CIMB Cash deposit machine
  b) Internet banking
  c) Telegraphic Transfer
  e) Bank-in at any CIMB payment counter
  f) Cash payment at UTP Finance Counter (Ground Floor) during office hour (Monday to Friday, 8.30am - 4.30pm).
 

papehal.. simpan resit or print screen. bukti kepada transaction yg dibuat. :)-

Should you are not able to attach the bank-in / transaction slip, you are required to send scan copy to:

 


4. Print screen, then atatch kat form yang korang isi tadi. untuk atatch tuh korang delete previous image. then add image print screen korang.



5. Bagitahu nak amik sendiri robe or nak mintak orang tolong. 

6. Submit. Setel..



Then setel la.. tu je. Bila diorang da finalized dia akan kuarkan output utk kite print. Ini hasilnya...


Benda ni la korang kene print untuk amik robe nanti.  :)-


Last buat confirmation ialah 26/9/2011. 


Should your status is still Pending after three (3) working days of submission, please do not hesitate to contact Siti Zubaidah Bt Jerai (REGISTRAR/UTP)  <zubaidah_jerai@petronas.com.my>


Sunday, February 13, 2011

UTP Menang Anugerah Filem Keselamatan Jalan raya





Filem 'Inadvertence' yang dihasilkan enam penuntut Universiti Teknologi Petronas (UTP) membolot tiga anugerah dalam pertandingan filem pendek "Rakyat Malaysia Bersatu Untuk Keselamatan Jalan Raya" (Mufors) 2010 anjuran Projek Lebuhraya Utara Selatan (Plus) Berhad.

'Inadvertence' dinobat sebagai Filem terbaik, Sinematografi terbaik dan Pengarah terbaik dalam pertandingan yang disertai 141 pasukan dari pelbagai institusi pengajian tinggi tempatan, kata Eksekutif Perhubungan Media UTP Aslinda Jamaluddin kepada Bernama pada Sabtu.

Pasukan UTP dianggotai Mohamad Mahsyar Mohamed Said, Zeffree Kan Zainal Kan, Ahmad Faris Ahmad Khairi, Luqman Afiq Razali, Mohamad Adib Harith Fadzilah, Muhammad Shafiq Shahat @ Sehat dan Dr Mohd Fadzil Hassan.

Beliau berkata objektif pertandingan itu ialah bagi menghasilkan platform kepada penuntut di institusi pendidikan tinggi untuk memainkan peranan dalam mengubah budaya negatif terhadap keselamatan jalan raya di negara ini.

Pasukan dari UTP yang merangkul tiga anugerah itu berjaya menghasilkan filem pendek yang mampu membantu usaha mengubah budaya negatif berkenaan dan menjadikan jalan raya sebagai satu kawasan selamat, katanya.

Tahniah buat pasukan UTP.

sumber : Bernama

Tuesday, January 18, 2011

Saya Pelajar UTP


 
Memandangkang sekarang ini, blog pilihan Malaysia sedang mengumpul pelajar-pelajar di Institut Pengajian Tinggi (IPT) dan sekarang ini tiba giliran untuk pelajar IPTS. Jadi saya pun nak join juga dalam program ini. Kalau sapa-sapa nak join boleh la tengok kat sini

1. Belajar di universiti mana?
Universiti Teknologi PETRONAS (UTP)

2. Kursus apa? 
Kejuruteraan Mekanikal 

3. Bila masuk? 
July 2006

4. Tamat belajar? 
Insya Allah, September 2011


5. Pengalaman pahit? 
Dalam keadaan manis menerima UTP ada juga rasa  pahit sebab terpaksa menolak tawaran JPA ke Jepun atas sebab-sebab tertentu. Alhamdulillah lepas da 4 tahun ni. Syukur alhamdulillah x menyesal pun dengan pilihan ni dan rase puas hati dengan keputusan nih dan dapat bahagiakan ramai org terutamanya bonda tercinta. Allah lebih tahu yang terbaik untuk kita yang penting kita jangan putus asa dan sentiasa bersyukur.

6. Pengalaman manis 
Menang pertandingan syarahan dan debat Piala Rektor UTP
Menjadi presiden pertama Friends of IRC di UTP
Johan mini futsal Village 5
Bersama kawan dari Vietnam


Bersama dengan Rektor dah Ahli Senat UTP
Bersama dengan Rektor UTP dan ahli2 FIRC
Bersama pasukan treasure hunt

Tuesday, January 11, 2011

Result Final Exam Semester July 2010 UTP



As referring to UTP website, examination result will be released by today 11/1/11,  Tuesday. To check your result, you may go to Student Portal 

Reminder : Please use internet explorer for best view and compatibility with student portal website. Otherwise, you might not be able to view some of the information correctly.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...